Dit leven

  • Auteur: Karel Schoeman
  • ISBN: 9789491583247
  • Verschenen: 26-03-2014
  • Leverbaar: Direct
  • Levertijd (NL): Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
  • Druk: 1e druk
  • Productvorm: Harde kaft
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Aldo Manuzio
  • Aantal pagina's: 256
€ 20,99

Omschrijving

Dit leven is een prachtig geschreven, tot de verbeelding sprekend verslag van het leven van een vrouw die in het laatste deel van de negentiende eeuw in het Roggeveld woonde. Op haar sterfbed herinnert ze zich haar leven van afzondering en eenzaamheid en haar rol van getuige. Getuige van de gebeurtenissen in haar familie - de gevolgen van het toenemend aanmatigende gedrag van haar moeder: de verhouding tussen haar twee broers en de jonge vrouw die ze beiden beminden.
De aarzelende, haperende herinneringen van de vrouw zijn een poging om de onrechtvaardigheden te begrijpen (bijvoorbeeld het verjagen van 'kleurlingen' van land dat ze al generaties lang bewoonden) en om de geheimen te ontrafelen achter de gebeurtenissen die leidden tot de dood van een van haar broers. De roman is een delicaat en subtiel web van emoties, een verhaal van bijna hypnotische kracht die de lezer binnentrekt in dit leven.

- Juryrapport bij de toekenning van de Prix du Meilleur Livre Étranger.

De Volkskrant
Recensie door Peter Swanborn

Eindelijk is er weer eens een roman van de Zuid-Afrikaanse auteur Karel Schoeman (1939) vertaald. En wat voor een roman! Dit leven vertelt het fascinerende verhaal van een vrouw die met een paar zwijgende familieleden op een afgelegen schapenboerderij haar leven slijt.
De oude vrouw ligt op haar sterfbed en kijkt gedurende één nacht terug op haar leven. Ze reconstrueert gebeurtenissen, ontrafelt geheimen en ziet gestorven familieleden als schimmen verschijnen 'in deze kamer met zijn houten luiken en zijn vloer van aangestreken mest.' Maar wat een uitwerking en wat een stijl!
In feite is Dit leven een studie naar menselijke verhoudingen binnen een gemeenschap die geen invloeden van buiten toelaat.
De hemeltuin
De hemeltuin

Kort voor de Tweede Wereldoorlog brengt Nikolaas een idyllische zomer door in het landhuis van de welgestelde... € 19,99

Verliesfontein
Verliesfontein

Verliesfontein is het verhaal van een dorp dat tijdens de Boerenoorlog bezet wordt. Spoedig verliezen de boeren... € 23,50

Een ander land
Een ander land

Met een woord vooraf door J.M. Coetzee.

De vermogende Nederlander Versluis trekt in 1870 naar Zuid... € 24,99

Het uur van de engel
Het uur van de engel

"Het verleden is een ander land. Wie kent het pad erheen?"

Drie personen raken om geheel verschillende... € 25,99