De aanwezige

  • Auteur: Catharina IJzelenberg
  • SKU: 9789492600370
  • Verschenen: 09-12-2020
  • Leverbaar: Direct
  • Levertijd (NL): Op werkdagen voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
  • Druk: 1e druk
  • Productvorm: Zachte kaft
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Manuzio
  • Aantal pagina's: 240
€ 19,99

Omschrijving

Alrik, het tienjarige zoontje van Carel en Clara, overlijdt. Ze stellen de pijn van het verlies uit, zelfs jaren later. Clara zoekt nieuwe wegen terwijl Carel alles in zijn leven onder controle probeert te houden. Zus Kathleen en broer Mees verliezen in zekere zin ook hun ouders. Onbewust is Alrik altijd aanwezig, evenals de verschillende manieren waarop hun ouders met het verlies omgaan.
Ontroerend is de liefde en trouw van het gezin. Omdat ze elkaar nodig hebben, om Alrik en om de liefde zelf.
Kathleen wil geen kinderen, maar haar man wel. Ze vecht tegen het verlangen om uit haar voorspelbare leventje te stappen. Mees vindt de vrouw van zijn leven, die hem laat vallen als blijkt dat hij geen kinderen kan krijgen. Hij zoekt liefde bij een prostituee.
Door een incident zien de gezinsleden onder ogen hoezee het verlies van Alrik hun leven nog steeds beïnvloedt en proberen ze met elkaar een nieuwe start te maken.

Catharina IJzelenberg weet de thematiek in de kern te raken zonder dat haar verhaal zwaar wordt. De aanwezige is een roman over het leren verdragen van verlies, over onmacht en opnieuw beginnen, en over de uitdagingen binnen een relatie in moeilijke omstandigheden.

Friesch Dagblad
Recensie door Hans Ester

Catharina IJzelenberg (1948-2020) beschikte over een sterk verteltalent. Dat wordt duidelijk in haar roman De aanwezige, die vlak na haar dood verscheen. Meesterlijk worden hier mensen in hun alledaagse ervaringen getypeerd en in hun psychologische ‘diepte’ gepeild.

IJzelenbergs personages zullen door veel lezers als verwant worden ervaren. Hun waarnemingen op straat, thuis en in de natuur – het landschap met de rivier IJssel – zijn alledaags en herkenbaar.

NBD Biblion
Recensie

Alrik overlijdt op tienjarige leeftijd. Dit heeft uiteraard groot effect op zijn ouders Carel en Clara. Ze reageren allebei heel verschillend: Clara vlucht in sporten en een studie en Carel probeert de boel onder controle te houden en zet letterlijk alles steeds recht, tot grote ergernis van Clara. Ook op de levens van zijn broer Mees en zus Kathleen blijft de afwezigheid van Alrik altijd invloed hebben. Kathleen (...) wil geen kinderen, omdat ze bang is ze te verliezen. Mees wil juist wel graag kinderen, maar heeft lui zaad. Zijn relatie met Anna loopt hierop stuk. Korte hoofdstukken, steeds vanuit een ander gezinslid in de derde persoon geschreven.

Nederlands Dagblad
Recensie door Mieke Wilke

De schrijfster laat zien hoe de ouders Carel en Clara door het verdriet steeds meer uit elkaar groeien. Terwijl de rationele Carel alles onder controle probeert te houden en zich afsluit voor emoties, praat Clara juist vanuit haar emoties. Maar ze praten niet over het gemis. Door de dood van Alrik is Clara haar zekerheid en vertrouwen verloren.
De ouders dachten er niet aan dat hun kinderen ook verdriet om Alrik hadden. En de kinderen probeerden op hun beurt hun ouders te sparen. Mooi om te lezen dat er in verschillende opzichten toch sprake is van heling en verzoening.
Door een open gesprek van de
ouders met de kinderen komt er uiteindelijk
een nieuwe start.